Κορνήλιος Καστοριάδης

Ταξινόμηση κατά:
  • Ο Πολιτικός του Πλάτωνα Καστοριάδης Κορνήλιος

    22,00 

    Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αφιέρωσε το σημαντικότερο τμήμα του σεμιναρίου του το 1985-1986 σε ένα κείμενο λιγότερο γνωστό απ’ ό,τι η «Πολιτεία» ή οι «Νόμοι», στον «Πολιτικό», έναν διάλογο όπου ο Πλάτων θεωρητικοποιεί την ιδεολογική τρομοκρατία και αντιπαραθέτει το ιδεώδες του φιλοσόφου-βασιλέως στα διάφορα υπαρκτά πολιτεύματα. Ο Πλάτων βρήκε στο πρόσωπο του Κορνήλιου Καστοριάδη έναν αντίπαλο του μεγέθους του.

  • Μάης του ’68: Η Ρωγμή Παράρτημα: Είκοσι χρόνια μετά Καστοριάδης ΚορνήλιοςLefort ClaudeMorin Edgar

    17,00 

    Ο συλλογικός τόμος Μάης του ’68: Η Ρωγμή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1968, στη Γαλλία. Η συλλογή Είκοσι χρόνια μετά έδινε, το 1988, έναν πρώτο απολογισμό των γεγονότων. Με τις «εν θερμώ» αναλύσεις και τις ερμηνείες των ίδιων συγγραφέων, του Κορνήλιου Καστοριάδη, του Κλοντ Λεφόρ και του Εντγκάρ Μορέν, είκοσι χρόνια μετά, η παρούσα έκδοση παρέχει στον αναγνώστη μια διαρκώς ανανεούμενη θεώρηση του Μάη του ’68, επιτρέποντάς του να εξετάσει αυτή την κομβική στιγμή του 20ου αιώνα.

  • Παράθυρο στο Χάος Καστοριάδης Κορνήλιος

    15,00 

    Ο Καστοριάδης είχε θέσει με ιδιαίτερη δριμύτητα το θέμα του νοήματος αλλά και του μέλλοντος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολύ προτού ξεσπάσει η διαμάχη για «την κρίση της σύγχρονης τέχνης». Η διάγνωσή του ήταν ζοφερή. Η παρούσα κατάρρευση της καλλιτεχνικής δημιουργίας είχε βαριές επιπτώσεις τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Για το παρελθόν, καθόσον «εκεί όπου δεν υπάρχει παρόν δεν υπάρχει ούτε και παρελθόν». Για το μέλλον, καθόσον «η ζωντανή μνήμη του παρελθόντος και ο σχεδιασμός ενός εκτιμημένου μέλλοντος εξαφανίζονται ταυτόχρονα».

  • Διάλογοι Καστοριάδης Κορνήλιος

    Εξαντλημένο

    Οι τέσσερις Διάλογοι, που συγκροτούν το αντικείμενο αυτού του βιβλίου, είναι συζητήσεις του Έλληνα φιλοσόφου με έναν μαθηματικό, έναν ψυχαναλυτή, έναν ποιητή και έναν βιολόγο. Αποτελούν μαρτυρία, όχι μόνο της έντονης ενασχόλησης του Κορνήλιου Καστοριάδη με όλους τους τομείς της γνώσης, αλλά κυρίως της φιλοσοφικής αποφασιστικότητάς του να στοχάζεται οτιδήποτε μπορεί να νοηθεί.

  • Ανθρωπολογία, Πολιτική, Φιλοσοφία Πέντε διαλέξεις στη Βόρειο Ελλάδα Καστοριάδης Κορνήλιος

    13,00 

    Το βιβλίο αυτό συγκροτούν οι πέντε διαλέξεις, που έδωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο του 1993 με τα εξής θέματα: «Η συμβολή της ψυχανάλυσης στην κατανόηση της γένεσης της κοινωνίας», «Παιδεία και δημοκρατία», «Αισχύλεια ανθρωπογονία και Σοφόκλεια αυτοδημιουργία του ανθρώπου», «Οικολογία και πολιτική» και «Ψευδοχάος, χάος και κόσμος». Πρόκειται για κείμενα που αναφέρονται σε θέματα που απασχολούν μόνιμα τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο: οικολογία, πολιτική, σχέση ατομικής ψυχής και κοινωνικής θέσμισης, παιδεία και σύνδεση με την αρχαία ελληνική δημοκρατική παράδοση.

  • Η Άνοδος της Ασημαντότητας Καστοριάδης Κορνήλιος

    Εξαντλημένο

    Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται κείμενα αντιπροσωπευτικά του στοχασμού τού Καστοριάδη πάνω στην κοινωνία και στην πολιτική. Αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, σκέψεις του γύρω από την κρίση των δυτικών κοινωνιών, τα κινήματα της δεκαετίας του 1960, την αποσάθρωση της Δύσης, την Αθηναϊκή δημοκρατία και τα ερωτήματα που αυτή γεννά για το σήμερα, τη δημοκρατία ως διαδικασία και ως καθεστώς.

  • Οι Ομιλίες στην Ελλάδα Καστοριάδης Κορνήλιος

    14,00 

    Τα κείμενα που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο είναι οι διαλέξεις που έδωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην Ελλάδα (Αθήνα, Βόλο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο) τον Φεβρουάριο του 1989. Το ευρύ φάσμα των θεμάτων που θίγονται διαφαίνεται και από τους τίτλους των ομιλιών, που είναι: «Το “τέλος της φιλοσοφίας”;», «Εξουσία, πολιτική, αυτονομία», «Η ψυχανάλυση και το πρόταγμα της αυτονομίας», «Τι σημαίνει επανάσταση;», «Το πρόβλημα της δημοκρατίας σήμερα» και «Η τεχνο-επιστήμη».

  • Η «Ορθολογικότητα» του Καπιταλισμού Καστοριάδης Κορνήλιος

    Εξαντλημένο

    Στο βιβλίο αυτό, το πρώτο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μετά το θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη, επιχειρείται μια κριτική του καπιταλισμού σύμφωνα με τα ίδια τα καπιταλιστικά κριτήρια. Εστιάζει σε τέσσερα μέρη: στην κοινωνικοϊστορική ιδιαιτερότητα της καπιταλιστικής θέσμισης, στη θεωρητική ιδεολογία της καπιταλιστικής οικονομίας, στην ενεργό παραγωγικότητά της και, τέλος, στους συντελεστές της παραγωγικής αποτελεσματικότητας της καπιταλιστικής κοινωνίας και της κοινωνικοϊστορικής της αντοχής.

  • Χώροι του Ανθρώπου Καστοριάδης Κορνήλιος

    23,00 

    Στα τρία κύρια μέρη αυτού του τόμου –Κοινωνία, Πόλις, Λόγος– περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κείμενα για τη θέσμιση της κοινωνίας και το ρόλο της θρησκείας, την αρχαία ελληνική δημοκρατία, το κοινωνικό καθεστώς στη Ρωσία, καθώς και σκέψεις γύρω από την «ανάπτυξη» και την «ορθολογικότητα», τον ολοκληρωτισμό, την ιστορία της επιστήμης, το ζήτημα της ισότητας.

     

  • Ο Θρυμματισμένος Κόσμος Καστοριάδης Κορνήλιος

    22,00 

    Ποτέ άλλοτε το καθήκον του φιλοσοφικού στοχασμού δεν υπήρξε τόσο βαρύ και τόσο δύσκολο όσο είναι σήμερα. Αυτός, πιθανότατα, είναι και ο λόγος που η εποχή μας σπεύδει να διακηρύξει το τέλος της φιλοσοφίας, το αδιέξοδο της μεταφυσικής ή την ανάγκη να υποταχθούμε όλοι στον Νόμο που αποκάλυψε ένας απρόσιτος Άλλος. Το βιβλίο αυτό, που συγκεντρώνει διάφορα κείμενα, συνεχίζει και εμβαθύνει τις σκέψεις που διατύπωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης στο έργο του Τα Σταυροδρόμια του Λαβυρίνθου.

  • Τα Σταυροδρόμια του Λαβυρίνθου Καστοριάδης Κορνήλιος

    Εξαντλημένο

    Τα δοκίμια που συγκεντρώνονται σε αυτόν τον τόμο αναφέρονται σε διάφορα θέματα: στην ψυχανάλυση, στη γλώσσα, στις κοινωνικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στην πολιτική οικονομία. Ωστόσο, τα συνέχει μια κοινή έγνοια. Κατατείνουν στο να καταρρίψουν την οίηση της «επιστημονικότητας», έσχατου μύθου των προαιώνιων καταπιεστικών μηχανισμών που εξακολουθούν να υφίστανται. Κατατείνουν, επίσης, στο να καταδείξουν ότι αυτή η απόρριψη, όχι μόνο δεν μας αφοπλίζει, αλλά συνιστά και την αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας απασχολούν ανέκαθεν: το να διαφωτίσουμε τον κόσμο όπου είμαστε, να κάνουμε να είναι αυτό που δεν είναι.

  • Πρώτες Δοκιμές Max Weber. Για τη θεωρία των κοινωνικών επιστημών Καστοριάδης Κορνήλιος

    14,00 

    Τα κείμενα του βιβλίου είναι τα πρώτα δημοσιευμένα γραπτά του Κορνήλιου Καστοριάδη και προέρχονται από ένα τεύχος του Αρχείου Κοινωνιολογίας και Ηθικής. Σε αυτά θα βρει κανείς την προβληματική, της οποίας η πίεση διαμόρφωσε τη μετέπειτα πορεία του, το πολιτικό πρόβλημα και τη συνείδηση της ανάγκης ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού, αλλά και τη φιλοσοφική αναζήτηση: πώς μπορούμε να σκεφτούμε την κοινωνία και την ιστορία, και τι μπορούμε να αναλογιστούμε για τις σχέσεις μας, ως ανθρωπίνων όντων, με τα «αντικείμενα» που μας περιβάλλουν και με τις «ιδέες» που διαμορφώνουν αυτές τις σχέσεις.